Japonské špeciality

Japonská kuchyňa ponúka širokú škálu jedál a regionálnych špecialít. Niektoré z najpopulárnejších japonských jedál sú uvedené nižšie. Sú to jedla z ryže, pokrmy z morských plodov, jedlá z cestovín, mäsové jedlá, sójové jedlá a iné. Už viac ako 2000 rokov je ryža najdôležitejšou potravinou v japonskej kuchyni. Napriek zmenám stravovacích návykov v posledných desaťročiach a pomalému znižovaniu spotreby ryže v posledných rokoch zostáva jednou z najdôležitejších prísad v dnešnom Japonsku.

V miske obyčajnej varenej ryže sa podáva väčšina japonských jedál. Na raňajky sa niekedy zmieša so surovou vajcovou a sójovou omáčkou alebo sa teší na iné zálievky. Ďalším jedlom z ryže je sushi a môže odkazovať na akékoľvek jedlo, ktoré obsahuje sushi ryžu, čo je vlastne varená biela ryža ochutená ryžovým octom. Existujú rôzne druhy sushi, ako napríklad nigiri alebo maki, a je to najznámejšie japonské jedlo mimo Japonska a taktiež jedným z najobľúbenejších jedál medzi Japoncami. Donburi v japončine označuje jedlo s miskou obyčajnej varenej ryže s nejakým iným jedlom na vrchole. Niektoré z najpopulárnejších odrôd sú gyudon (dušené hovädzie mäso), katsudon, tempura, oyakodon (kuracie mäso a vajce), tekkadon a kaisendon (surové morské plody). Ryžové gule alebo Onigiri sú vyrobené z varenej ryže a sú zvyčajne zabalené do morských rias. Sú zvyčajne ľahko ochutené soľou a často obsahujú náplň, akou je umeboshi (nakladaná japonská slivka), okaka (sušené hobliny a konbu) alebo losos. Kare Raisu je varená ryža s japonskou kari omáčkou. Opekaná ryža, alebo chahan, je jedlo, ktoré bolo pôvodne prinesené do Japonska z Číny. Existuje nekonečné množstvo prísad, ktoré možno pridať do opekanej ryže. Niektoré bežné sú hrášok, vajce, zelená cibuľa, mrkva a bravčové mäso.

V japonskej kuchyni sa používajú stovky morských plodov z oceánov, morí, jazier a riek. Sú pripravené a konzumované rôznymi spôsobmi, môžu byť surové, sušené, varené, grilované, hlboko vyprážané alebo dusené. Sashimi sú surové morské plody. Veľké množstvo rýb si môžete vychutnať surové, ak sú čerstvé a správne pripravené. Väčšina druhov sashimi sa podáva so sójovou omáčkou a wasabi. Obľúbeným jedlom je yakizakana a označuje ryby na grile. Mnohé druhy rýb sa tak môžu pripraviť, vrátane makrel, lososa (sake), makrelových šťúk a sladkých rýb (ayu) .

Existujú rôzne tradičné japonské cestovinové jedlá, rovnako ako niektoré jedlá, ktoré boli importované do Japonska a následne sa stali japonskými. Takéto jedlá sú v Japonsku veľmi populárne a v závislosti od sezóny sa podávajú teplé i studené. Reštaurácie a stánky s cestovinami sú všadeprítomné a bežne sa nachádzajú napríklad pozdĺž vlakových nástupíšť. Soba sú japonské cestoviny vyrobené z pohánkovej múky alebo zmesi pohánky a pšeničnej múky. Soba sú tak hrubé ako špagety a podávajú sa buď horúce alebo studené as rôznymi omáčkami. Udon sú japonské cestoviny vyrobené z pšeničnej múky. Udon sú hrubšie ako soba a tiež sa podávajú buď horúce alebo studené a s rôznymi omáčkami, ako je smažené tofu (kitsune udon), tempura (tempura udon) a horská zelenina (sansai udon). Ramen je čínsky štýl rezancov pripravený v polievke s rôznymi prísadami. Ramen je jedným z mnohých populárnych jedál, ktoré boli pôvodne zavedené z Číny, ale v priebehu času sa úplne udomácnili. Mäso bolo v Japonsku konzumované vo väčších množstvách až od druhej polovice 19. storočia. V dnešnej dobe existuje množstvo populárnych japonských mäsových jedál.